Ihtioza Autozomal Dominanta – Ihtioza Vulgara

0
Ihtioza Autozomal Dominanta - Ihtioza Vulgara

Ihtioza autozomal dominanta cunoscuta si sub numele de Ihtioza Vulgara,┬ánumita si “boala solzilor de peste”, este o afectiune dermatologica care se manifesta simptomatologic printr-o piele uscata si solzoasa. Este cea mai frecventa forma de ihtioza, care afecteaza aproximativ 1 din 250 de persoane. Aceasta este de obicei o boala autosomal dominanta mostenita, desi exista si o forma non-ereditara, rara, numita ihtioza dobandita. Gena disfunctionala implicata este resposabila pentru producerea de profilagrina, un precursor al filagrinei – componenta a granulelor de keratohialina din piele.

Simptomele formei mostenite de ihtioza vulgara nu sunt in mod obisnuit prezente la nastere, ele apar in general intre 3 luni si 5 ani de viata. Simptomele de obicei se amelioreaza odata cu varsta, devenind mai severe din nou la batranete. Scuamele sunt mici, evidente mai ales pe membre si foarte putin evidente la nivelul marilor flexuri. Santurile palmare pot fi accentuate.
Keratoza pilaris (keratinizarea foliculilor pilosi de pe piele) e adesea prezenta pe membre. De multe ori ihtioza vulgara se asociaza cu astmul bronisc, dermatita atopica si rinita alergica.

Ihtioza autozomal dominanta nu pune viata in pericol, dar are un impact negativ emotional si social asupra pacientului.

Post your comment