Dermatita Atopica a Copilariei

0
Dermatita Atopica a Copilariei

Dermatita atopica a copilariei, este o continuare a dermatitei atopice infantile, apare intre 4 si 10 ani de viata, se manifesta sub forma unor leziuni localizate in zonele flexoare: pliurile gatului, cotului, genunchiului, incheietura mainii. Sunt frecvente eritemul si edemul in jurul ochilor. Leziunile tegumentului sunt reprezenatae de papule uscate, pe un fond eritematos, indurat, ingrosat, pielea se descuameaza, se fisureaza sau se pot forma solzi, cicatrici sau zone hiperpigmentate, inducand scarpinatul cronic.

Simptomul primar si dominant al dermatitei atopice este pruritul, care declansaza frecvent un cerc vicios: pruritul conduce la grataj, gratajul determina modificari cutanate, care in final vor scadea pragul de sensibilitate la stimulii care declanseaza pruritul, astfel declansand din nou senzatia de prurit. La copil, pruritul determina fecvent intrerurperi ale somnului nocturn, cu iritabilitate marcata secundara insomniei.

Evolutia bolii se amelioreaza o data cu varsta a copilului, astfel incat la pubertate numai un mic procent de copii mai prezinta simtomele dermatitei atopice. Copiii cu varsta de peste 10 ani diagnosticati cu dermatita atopica, prezinta si alte boli alergice, cum ar fi: conjunctivita, rinita, astm bronsic.

Post your comment