Acnee – Histologie

1
Acnee - Histologie

Epidermul este un tesut ce se afla intr-o permanenta schimbare, reannoire, prezinta un epiteliu scuamos ale carui celule principale sunt reprezentate de keratinocite. Printre acestea se afla si alte elemente celulare cu origine diferita de a keratinocitelor ce se dezvolta in epidermul matur , melanocitele sau celulele formatoare de pigment ce isi au origine in creasta neurala, celulele Langerhans care sunt celule imunocompetente ce isi au originea la nivelul maduvei osoase si limfocitele. Epidermul se imparte in cinci straturi din profund spre superficial astfel: -stratul bazal; stratul spinos sau al celulelor poliedrice; – stratul granulos (a lui Unna); – stratul lucidum; – stratul cornos.

Dermul sau corionul este o structura conjunctiva in care se gasesc localizate vasele sanguine si limfatice, nervii si terminatiile nervoase dar si anexele cutanate: fire de par , glande sebacee si sudoripare. Structural exista un derm superficial sau papilar reprezentat prin papilele dermice si tesutul conjunctiv situat imediat subdermic, si dermul profund sau reticular care vine in raport cu hipodermul.
Hipodermul sau tesutul celular subcutanat se constituie din tesut conjunctiv lax sau areolar,in care adesea se gasesc paniculi adiposi separati prin septuri conjunctive. Aceste septuri insotesc ramurile nervoase si vasculare iar pe de alta parte adera la fasciile musculare sau periost.

Aparatul pilo-sebaceu este constituit din firul de par si din foliculul pilos de care sunt anexate o glanda sebacee si un muschi erector.

Glandele sebacee de tip holocrin in general atasate firelor de par situate in unghiul dintre acestea si muschiul erector. Glandele sebacee lipsite de fire de par sunt localizate la nivelul buzelor glandului, preputului penisului si labiilor mici. De forma ovoida sau piriforma, sunt de tip alveolar simplu si mai rar ramificate. Formate dintr-o portiune secretoare, dublata de o teaca conjunctiva si dintr-un duct ce se deschide la nivelul firului de par. Epiteliul glandular prezinta celule periferice cu nuclei activi si rare incluziuni lipidice si celule centrale mari cu nuclei picnotici cu citoplasma clara vacuolara puternic incarcata cu grasimi. Canalul excretor e format din celule dispuse pe unul sau doua randuri.

Sebumul este rezultatul dezintegrarii celulelor centrale secretia lor fiind de tip holocrin.

Glandele sudoripare ce i-au nastere din epiderma prin intermediul unor muguri ce se dezvolta in dermul si hipodermul subiacent. Glandele sudoripare sunt de tip tubulo-glomerular formate dintr-o componenta secretoare asemanatoare glomerulului, si dintr-un canal excretor mai mult sau mai putin sinuos care se deschide la suprafata tegumentului, strabatand o cresta interepidrmica ce se afla intre doua papile dermice.

Post your comment